Metavers pică în cap: de ce este cea mai dezastruoasă tehnologie a secolului

de: Ozana Mazilu
29 01. 2023

O serie de concedieri și închideri în complexul industrial Metaverse în plină dezvoltare demonstrează ceea ce mulți critici au spus de-a lungul timpului – că suprainvestiția nu va fi niciodată suficientă pentru a da viață spațiului otrăvit de entuziasmul nefondat.

După cum raportează Insider, concedierile recente legate de realitatea virtuală și închiderile de divizii indică o tendință mai mare pe care aproape toată lumea a văzut-o de la început: că tehnologia în sine nu a avansat la fel de repede ca miliardele de dolari de investite speculativ și că întregul concept a fost sortit să se prăbușească, mai ales în fața condițiilor economice.

Metavers e în picaj liber

După cum a raportat Bloomberg săptămâna trecută, concedierea de către Microsoft a 10.000 de oameni a inclus reduceri profunde la renumita divizie HoloLens a companiei. Alături de disponibilizările care au afectat aproximativ cinci procente din întreaga sa forță de muncă, Microsoft a anunțat, de asemenea, că închide AltspaceVR, o platformă de realitate virtuală de social media care a fost lansată în urmă cu aproape un deceniu și achiziționată de gigantul tehnologic în 2017.

Pe lângă necazurile lui Microsoft, zvonurile au circulat prin Bloomberg săptămâna trecută că Apple respinge ochelarii sofisticați de realitate augmentată, în favoarea promovării unei versiuni mai ieftine.

Poate cel mai supărător, aceste închideri și concedieri Big Tech au fost precedate în noiembrie, anul trecut, de compania cunoscută anterior ca Facebook, care și-a schimbat literalmente numele în „Meta” în 2021, concediind 11.000 de lucrători, inclusiv unii din divizia Reality Labs VR.

De când CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a început să vorbească deschis despre imaginea Metavers, toate dovezile au indicat că arăta și funcționa ca o prostie.

Deși este ușor să dai vina pe obsesia metaversului lui Zuckerberg, el nu a creat întreaga bulă speculativă în vid. Poate mai mult decât orice altceva, acest efect indică mai mult eșecul repetat al investitorilor de a se uita prin oglinzile Big Tech, alegând să fie conduși pe orice cale pe care directorii executivi precum Zuckerberg aleg să o ia.

Aceiași investitori cu siguranță plătesc prețul acum.